Translate

Tankar om hälsa

Vad är hälsa?
Ja, vad är hälsa för dig? För, det är i högsta grad individuellt! Vissa upplever hälsa vara likställt med avsaknad av sjukdom, andra drar inte alls de parallellerna! Jag vet inte hur många patienter jag frågat vid ankomstsamtalet om de ”i övrigt är friska”? Det är hur många som helst som har sagt ” ja, jag är frisk och mår bra”! Men, frågade man istället om de åt någon medicin, så kunde listan var jättelång! Men, det står ju väl ändå för att de upplevde sig ha hälsa…

Hälsa för mig är att ”må bra”! Men hur och när gör jag det då? Jag tycker att jag har hälsa när jag är balans med min själ, mitt psyke och min kropp! Och i balans, det är jag när alla funktioner är i harmoni och väl fungerande… Balansen uppkommer alltså såväl av att kroppens fysiologiska funktioner är på topp men också genom att själslivet mår bra. Kropp och själ är ju inte separerade från varandra, vilket tål att tänka på! I Sverige tror jag vi har mycket att lära av de österländska sederna, där man ser lösningen på ohälsa genom ett helhetstänk, istället för som hos oss, mestadels helt biologiskt.
Många gånger tror jag vi klagar i onödan- kanske är det när det blir illa som vi uppskattar de år vi hade med en god hälsa? 

Försök att påverka det ni kan för att uppnå hälsa idag och i morgon, så får vi sedan se vad som händer resten av livet!
// Litet djupa ord om hälsa, från Marie

 
Detta får jag hälsa av - kärlek från häst och familj :)

Kommentarer

Populära inlägg