Translate

Stress - orsak till övervikt!

Ibland händer det saker i livet som man inte styr över.
Som när vår mamma oväntat gick bort. Jag var redan överviktig men då försvann verkligen all ork att ta tag i det hela. Och inte blev jag smalare av den stress jag då upplevde. Det här var en tung tid att gå igenom och förändringen med maten kom ett helt år efter att detta inträffat...

Stress är inte bra för vikten, det är bevisat. Vår kropp är ju konstruerad så att vid akut stress,  höjs blodsockernivåerna och fettinlagringen ökar, så att vi skall " ha något att ta av" när faran kommer! Som sjuksköterska ser man detta väldigt väl; om man har patienter som är akut sjuka eller nyopererade så kommer ett ökat blodsocker som ett brev på posten...

Försök att om möjligt minska på stressen i era liv! Minska kraven, tänk om - är detta jag stressar för verkligen nödvändigt? Ibland kan ju stress också vara orsakat av inre obalans mer än av de yttre faktorerna och då kanske hjälp behövs för att kunna förändra. Motion är bra för att få bort inre stress - det är ett bra sätt som hjälper till att pysa ut den obalansen...

Jag tror det är viktigt att verkligen lära känna sig själv och sitt beteende. Jag som nu är 44 år tycker jag har ganska god koll på vad som får mig att må bra och inte. Men det är inte alltid jag lyckas här heller, men ändå är jag numera nog rätt "snäll mot mig själv" och tillåter mig att ta det lugnt!

Vilka är era stressorer (dvs vad är det som orsakar stress) ??
För  mig handlar det om när jag av någon anledning känner mig otillräcklig - eller när personer i ens närhet är energitjuvar och ger obalans i mitt inre känslosystem! Och det är inte alltid det bara är att undvika såna situationer heller, även om det vore en bra lösning..

Kommentarer

Populära inlägg